De-a lungul anilor s-a urmarit ca indepartarea cariilor sa se rezume din ce in ce mai mult la eliminarea doar a tesuturilor dentare deja afectate, nu si a tesutului sanatos.
Daca in trecut materialele folosite, cum ar fi amalgamul, aveau doar retentie mecanica, adica stateau doar prin forma cavitatii preparate in dinte, cu timpul, materialele care au si adeziune chimica, precum compozitele folosite in prezent, nu mai necesita indepartarea suplimentara a tesutului dentar sanatos, ci doar cel cariat.
Mai mult de atat, ne indreptam spre ideea de a indeparta cat mai controlat si selectiv tesutul cariat, cu cat mai putin disconfort pentru pacienti. Acest lucru se traduce prin:
- Scaderea durerii produse de turbina (“albinuta”)
- Scaderea disconfortului produs de sunetul turbinei
- Scaderea disconfortul produs de vibratiile foarte puternice ale contraunghiului (“bondarelul”).
Astfel, a fost introdus in practica stomatologica, cu rezultate foarte bune la adulti, dar mai ales la copii, laserul dentar. Acesta scade neplacerile create de zgomotul din timpul curatarii dintilor, scade durerea si ajuta la crearea unei experiente mai placute la dentist.
Caz clinic
Pacienta s-a prezentat la clinica, dorind sa trateze leziunile carioase si sa isi faca o albire dentara cu laserul. Unele carii au fost rezolvate inainte de albirea dentara.
Tratament cariilor a presupus:
- Anestezie prin infiltratie, care nu este necesara intotdeauna
- Indepartarea tesuturilor afectate, cu laserul (Waterlase, Er,Cr: YSGG)
- Crearea unor microretentii, care contribuie la adeziunea foarte buna a materialelor compozite de structura dentara.
- Aplicarea si fotopolimerizare (intarirea) obturatiei din compozit
Nici un comentariu