Zambetul este, fara indoiala, cel mai molipsitor gest… pentru ca atunci cand zambim cuiva, este aproape imposibil ca acesta sa nu ne inapoieze gestul prin zmabetul sau. Este un gest natural, instinctual, pe care l-am deprins din periada in care eram bebelusi. Dar ca adulti, vi s-a intamplat sa fiti jenati in a zambi. De aici si nevoia de albire dentara.

Conditionarea unui gest reflex precum a zambi este cauzata, mai ales, de existenta unor probleme si afectiuni ale dintilor care ne creeaza un blocaj social. Cele mai comune cauze sunt de origine estetica, intotdeauna subsecundate si de caracterul functional al afectiunii dentare:

  1. Albul dintilor…. in nuante colorate

Dintii de lapte sunt, fara indoiala, mai albi decat cei permanenti. Pe masur ace inaintam in varsta, fiind expusi la un stil de viata diferit, alimentatie variata, tratamente medicamentoase, obieceiuri vicioase (fumatul, consumul de alcool, cafea, ceai), dintii isi schimba nuanta de alb si capata un aspect mai galbui sau cenusiu, oricum, mai inchis la culoare. De aceea, fiind tot mai constienti de estetica zambetului, in viata de adult ne dorim sa ne intoarcem la albul copilariei. Iar pentru a reusi sa-l obtinem, medicii stomatologi ne ofera posibilitatea realizarii in 40 de minute in cabinet, a procedurii de albire dentara profesionala, sub controlul medicului.

Exista o serie de tehnologii digitale care permit efectuarea acestui tratament de estetica dentara (albire dentara cu lampa, albire dentara ZOOM) in siguranta si confortabil pentru pacienti, acestia obtinand un zambet mai alb cu cateva nuante, chiar din prima sedinta de tratament.

Este important de stiut ca, inainte de orice tratament, indiferent de complexitatea sa, medicii stomatologi recomanda ca dintii sa fie curati, tartrul si placa bacteriana indepartate, astfel incat sa avem un camp sigur de lucru. De aceea, o sedinta completa de profilaxie dentara (detartraj + periaj profesional + air-flow) care dureaza aprox. 45 – 60 de minute in cabinet inainte de tratament ne aduce cu un pas mai aproape de rezultatele spectaculoase pe care ni le dorim de la zambetul nostru.

Albirea dentara profesionala in cabinet este considerate a fi cea mai eficienta si sigura metoda de albire a dintilor deoarece medicul dentist este singurul care stie cum sa trateze sensibilitatea dentara si cum sa protejeze gingiile si tesuturile moi in timpul procedurii, astfel incat atat dintele, cat si gingia, sa isi pastreze integritatea si sanatatea.

De asemenea, dupa realizarea tratamentului de albire dentara, medicii dentist recomanda pacientilor sa realizeze sedinta de intretinere a albului, o data la 2 ani si nu mai devreme.

Beneficiile albirii dentare in cabinet:

  1. Intreaga procedura este realizata de catre medic care poate controla nivelul de sensibilitate dentare
  2. In cabinet se foloseste diga, un instrument medical care izoleaza tesuturile moi (gingia) in timpul procedurii, astfel incat atat dintele, cat si gingia sa se pastreze sanatoase
  3. Ofera rezultate evidente in 45 – 60 de minute
  4. Dintii se albesc, intr-o sedinta, cu cel putin 3-4 nuante
  5. Primesti sfaturi  si indicatii pre si post tratament de la medicul stomatology, astfel incat sa iti pastrezi cat mai mult nuanta de alb obtinuta
  6. Procedura este realizata cu tehnologii digitale de ultima generatie care pun in prim plan mentinerea sanatatii si vitalitatii dintelui
  1. Sanatatea generala a organismului

Daca inca nu erai convins de asta, da, sanatatea dintilor si a gurii merge mana in mana cu sanatatea generala a organismului. Conform studiilor, exista o serie de afectiuni ale inimii, gastroenterologice (stomac), ORL, diabet etc. care au printer factori si o sanatate orala precara (infectii dentare netratate, igiena orala defectuoasa etc.).

Stiati ca parodontoza este asociata in multe studii cu nasterea prematura, diabet, osteoporoza si chiar probleme cu inima? Parodontoza si boala parodontala, care apare in cea mai usoara forma sub denumirea de „gingivita”, afecteaza tesuturile moi (gingiile) care devin rosii si inflamate si pot produce sangerari la nivelul gingiei. Netratata, gingivita evolueaza in forme mai severe ce necesita tratamente avansate cu ajutorul laserului sau chirurgicale. In faza avansata, boala parodontala poate duce la slabirea stabilitatii dintelui pe arcada dentara, rectractie gingivala severa care duce la descoperirea radacinii dintelui si chiar si la pierdea prematura a acestuia. Trebuie mentionat faptul ca afectiunile parodontale se pot instala fara semne sau semnale specifice de avertisment.

Cauzele aparitiei afectiunilor parodontale:

  • Tartrul in exces si placa bacteriana – igiena precara
  • Obiceiuri vicioase: fumatul
  • Stil alimentar deficitar (malnutritia, bulimina, anorexia, cure de slabire continue)
  • Factori genetici – predispozitia catre afectiuni parodontale se poate mosteni
  • Boli cronice – diabet
  • Stresul
  • Tratamente medicamentoase
  • Factori hormonali – sarcina, menopauza

Pentru a preveni aparitia afectiunilor parodontale si a infectiilor la nivelul cavitatii bucale, care pot afecta pe termen mediu si lung sanatatea intreg organismului, este recomandata realizarea vizitei de preventie la cabinetul dentar o data la 6 luni si tot de 2 ori pe an realizarea sedintelor complete de profilaxie (detartraj, periaj, air-flow) care au scopul de a indeparta tartrul si placa bacteriana.
De asemenea, o igienizare corecta a dintilor de minim 2 ori/zi ne poate ajuta sa ne mentinem zambetul sanatos.