Multi dintre pacientii care au intrat in clinica stomatologica Dentexpert Magic s-au confruntat macar o data cu aftele bucale. Tocmai de aceea am hotarat sa vorbim astazi despre afte, stomatita aftoasa sau ulceratii aftoase.

Ce sunt aftele?

Aftele bucale sunt mici leziuni de culoare alba care apar pe interiorul obrajilor, la nivelul gingiilor sau a buzelor. De cele mai multe ori sunt dureroase si creaza disconfort in timpul vorbirii sau in timp ce servesti masa.

Cauzele aparitiei aftelor bucale

De cele mai multe ori prezenta unei afte indica o imunitate scazuta sau o infectie virala. Aftele se pot dezvolta si in urma consumului de alimente care irita mucoasa bucala sau ca urmare a unui periaj agresiv.

Unele afectiuni de natura gastrointestinala pot ptovoca afte bucale. Totodata, bolile care ataca sistemul imunitar precum HIV pot declansa prezenta aftelor. Exista si factori precum stresul, alergiile sau anumite carente care pot determina aparitia aftelor bucale.

Aftele bucale minore

Aftele minore de cele mai multe ori trec de la sine, fara tratament, doar cu o igiena riguroasa. Timpul de vindecare difera de la un pacient la altul, durata medie fiind de una pana la doua saptamani. In farmacii se gasesc geluri si unguente pentru tratamentul aftelor bucale care nu necesita prescriptie si pot fi de ajutor in cazul aftelor minore.

Afte bucale majore

tratament afte bucale

Daca dupa aceasta perioada aftele persista, se maresc sau isi schimba forma se impune o vizita in clinica stomatologica pentru un tratament adecvat. Medicul este singurul care poate prescrie un medicament antimicrobian sau corticoid.

Medicul stomatolog poate curata zona afectata cu solutii antiinflamatoare si poate aplica tratament antiseptic. Monitorizeaza evolutia aftelor si face asocieri de medicamente si solutii de curatare care urmaresc o vindecare completa.

Aftele bucale herpetiforme

Desi sunt mai rar intalnite, aceste afte sunt rezultatul infectiei cu virusul herpetic. Se manifesta prin aparitia unor grupuri de vezicule, de cele mai multe ori, foarte dureroase. Pacientul va urma tratamentul medicamentos prescris si va respecta masurile de igiena.

Niciuna din formele de afte bucale nu este contagioasa!

Tratamentul laser al aftelor bucale

Am mai vorbit si cu alte ocazii despre beneficiile laserului dentar: sterilizeaza zona afectata, reduce durerea si grabeste vindecarea.

Acum stii ca daca o afta intarzie sa se vindece ai nevoie de o vizita in clinica stomatologica Dentexpert Magic.