Multi dintre pacientii nostri s-au confruntat cu prezenta unui abces dentar, tocmai de aceea in acest articol vom pune sub lupa aceasta infectie si pericolul pe care il reprezinta pentru dantura si sanatatea pacientilor nostri.
Ce este abcesul dentar?
Localizat la baza unui dinte, abcesul dentar este o infectie care se prezinta pe gingie sub forma unei pungi cu puroi. De cele mai multe ori, umflatura este dureroasa si, netratata la timp, se poate raspandi. Abcesele dese sunt un semnal de alarma, programarea intr-o clinica stomatologica nu ar trebui sa sufere amanare.
Doar medicul stomatolog poate recomanda un tratament adecvat si o rutina de ingrijire corecta. O igiena orala corecta si vizitele regulate la dentist sunt primele masuri de combatere a abcesului dentar.
Abcesul dentar semnaleaza prezenta unor afectiuni
Carii dentare. Cariile netratate pot permite bacteriilor sa ajunga in zona apexului unde provoaca o inflamatie dureroasa.
Tratamente de canal incorecte. Ca si in cazul cariilor dentare, bacteriile aflate in tesuturile de sub dinte provoaca infectia si inflamatia gingiei. Facem aici o paranteza si le amintim cititorilor nostri ca in cadrul clinicilor Dentexpert Magic sterilizarea endodontica se face cu laserul dentar.
Gingivita. Abcesul poate fi o cauza a gingivitei, o inflamatie a gingiei produsa bacterii si de depunerea de tartru. Tratata la timp, aceasta afectiune nu pune probleme majore.
Parodontita. Abcesele dentare sunt des intalnite la persoanele care sufera de boala parodontala. Cu cat persoana afectata intarzie tratamentul corespunzator, cu atat creste riscul de pierdere al dintilor.
Abcesul dentar si durerea severa
Abcesul dentar este mai mult decat un disconfort, se manifesta cu dureri puternice la nivelul dintelui si a gingiei. De multe ori, durerea este insotita de febra precum si de umflarea gingiei si a obrazului.
Cu cat tratamentul corespunzator intarzie, cu atat durerea se intensifica. Nu este exclus ca durerea sa se extinda catre maxilar, gat sau ureche, mai ales in cazul abceselor dentare provocate de cariile netratate.
Abcesele dentare pot afecta atat copiii cat si adultii, indiferent de varsta. Nu trebuie confundate cu aftele bucale.
Despre aftele bucale, cauze si tratament, gasiti mai multe detalii in acest articol: „Aftele bucale, ce sunt si cum se trateaza?”
Tratamentul abcesului dentar
Abcesul dentar necesita o vizita la stomatolog. Doar acesta poate opri infectia si steriliza corespunzator zona inflamata. Tesutul afectat este eliminat chirigical, puroiul fiind drenat din cavitatea orala.
Recomandam tuturor ca in cazul unui abces dentar, chiar daca nu este dureros, sa se prezinte in regim de urgenta la dentist. Evolutia la nivelul osului poate crea complicatii si poate duce la perforarea abcesului.
Cum prevenim abcesele dentare?
Igiena dentara corecta si un stil de viata sanatos sunt masuri la indemana oricui. In plus, vizitele regulate la stomatolog tin departe atat abcesele dentare cat si alte afectiuni de natura orala.
Programari clinica stomatologica Dentexpert Magic
021 9052
0368 730 070
office-brasov@dentexpert-magic.ro
Str. Alexandru Ioan Cuza Nr. 54, Brasov
021 9052
office-bucuresti@dentexpert-boutique.ro
Str. Dr. Stefan Capsa Nr. 17, sector 5, Cotroceni
021 9052
0214 112 980
office-bucuresti@dentexpert-magic.ro
Bd. Eroilor Nr. 30, Bl. C2, Scara A, Ap.20, Parter, Sector 5, Cotroceni
Nici un comentariu