1. Un periaj corect durează cel puțin 2 minute – exact, 120 de secunde!

Din păcate, majoritatea persoanelor nu respectă acest timp. Pentru un periaj corect, folosiți mișcări scurte, ușoare, cu mare atenție la dinții din spate și la zonele din jurul obturațiilor, coroanelor și a altor lucrări dentare; înclinați periuța la 45˚ față de linia gingiei și executați mișcări dinspre gingie spre marginea dinților. Periați ușor suprafața exterioară, interioară și ocluzală ( fața care are contact cu dinții opuși ). Concentrați-va pe fiecare zona de periaj, dupa cum urmează:
– periați suprafețele exterioare ale dinților de sus, apoi ale dinților de jos;
– periați suprafețele interioare ale dinților de sus, apoi ale dinților de jos;
– periați suprafețele ocluzale;
– pentru împrospătarea respirației și pentru îndepărtarea bacteriilor, periați și limba;
Periați dinții de 2 ori pe zi (dimineața și seara ).

2. PERIUȚĂ MANUALĂ VS. PERIUȚĂ ELECTRICĂ

Majoritatea medicilor dentiști recomandă folosirea unei periuțe cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare pentru dinți. De asemenea, sunt recomandabile periuțele cu capul mic, pentru că pot să ajungă mai bine în toate zonele cavității bucale, inclusiv la dinții din spate. Multe persoane preferă periuțele electrice, deoarece acestea pot curăța dinții mai bine, în special în cazul persoanelor cu dificultăți sau care nu au o dexteritate bună.

Periuțele manuale, atunci când sunt corect utilizate reușesc să ofere o igienă orală foarte bună. Tehnica periajului este foarte importantă: sunt contraindicate mișcările orizontale, deoarece pe de o parte împing resturile alimentare și placa bacteriană între dinți, iar în al doilea rând dăunează papilei interdentare.

Periuțele electrice sunt de 2 feluri: periuțe sonice și periuțe rotative.

Periuțele sonice implică o mișcare extrem de rapidă a capetelor periuței, într-o singură direcție, prin vibrații. Această mișcare face ca periajul să se producă strict vertical ( cum este indicat ) și nu orizontal.

Periuțele rotative implică un motor cu o mișcare circulară în ambele sensuri. Această mișcare reprezintă o componentă verticală corectă și una orizontală incorectă. În concluzie, periuța electrică rotativă poate produce traumatisme gingivale.

Periuța de dinți trebuie schimbată când începe să se uzeze, cel puțin o dată la 3 luni. De reținut că este indicat să vă schimbați periuța de dinți după ce ați suferit o răceală, pentru că periuța acumulează bacteriile și se poate produce o reinfectare.

3.PASTA DE DINȚI

Este recomandat să folosim o pastă de dinți adecvată vârstei și potrivită pentru dinții dumneavoastră.

Pentru copiii de până la 2 ani se recomandă o pastă de dinți fără flour.

În prezent există o mare varietate de paste de dinți, speciale pentru anumite afecțiuni, inclusiv carii, gingivită, tartru și sensibilitate dentară.
Adresați-vă medicului stomatolog pentru a afla ce pastă de dinți vi se potrivește!

4.CUM FOLOSIM CORECT AȚA DENTARĂ

Ața interdentară se utilizează pentru igienizarea gingiilor și a spațiilor interdentare.

Reguli de folosire: se prinde între degetele ambelor mâini ( între degetul mare și arătător), distanța firului între degete fiind mai mic sau egal cu 3 cm., firul întins se introduce interdentar, se trece peste punctul de contact cu atenție, prin mișcări du-te-vino, strict la nivelul suprafeței dentare, fără a traumatiza gingia, iar mișcarea se face de sus în jos.

5.APA DE GURĂ

Apa de gură este de un real ajutor pentru îmbunătățirea rutinei de igienă dentară. La fel ca și ața dentară, apa de gură are capacitatea de a atinge și curăță zone care nu sunt ușor accesibile cu o periuță de dinți. Clătirea cu o apă de gură, zilnic, ajută la împrospătarea respirației, menținerea gingiilor sănătoase, combaterea și eliminarea plăcii bacteriene.

6.DUȘUL BUCAL

Cunoscut și sub numele de irigator bucal, vine în sprijinul persoanelor care nu pot folosi în siguranță metodele clasice de curățare a cavității bucale, din cauza prezenței coroanelor dentare, proteze, implanturi, fațete sau a aparatelor ortodontice. Acest dispozitiv este util și persoanelor care nu își pot curăța normal cavitatea bucală, din cauza așezării atipice și chiar a înghesuirii dinților.

Acțiunea dușului bucal este complementară folosirii periuței de dinți și trebuie să facă parte din aceeași rutină zilnică de îngrijire orală.